Een week geleden kreeg ik een mail van een deelneemster van één van mijn vorige workshops hartcoherentie. Zij stuurde me in bijlage een hoofdstuk uit het boek ‘antikanker’ van dr. David Servan-Schreiber. De titel van het hoofdstuk zegt al heel veel: “opnieuw contact maken met je levenskracht.”

Enkele fragmenten wil ik heel graag delen :

“Al 5000 jaar lang hebben alle grote medische en spirituele oosterse tradities geleerd dat je de teugels van je innerlijke wezen en je lichaamsfuncties zelf in handen kunt nemen door je geest te concentreren en je aandacht te richten op je ademhaling. We weten tegenwoordig uit talrijke onderzoeken dat die beheersing een van de beste manieren is om de invloed van stress op ons leven te verminderen. Het is ook een van de beste manieren om de harmonie te herstellen in onze fysiologie en om zo ons afweermechanismen te stimuleren.”

In dit hoofdstuk wordt ook een Italiaans onderzoek besproken waarbij proefpersonen een reeks weesgegroetjes in het Latijn moesten opzeggen. Meetapparatuur registreerde een volstrekt onverwacht verschijnsel: alle biologische ritmen (ademhaling, hartritme, bloeddruk en variaties in de bloedstroom van en naar de hersenen) begonnen met elkaar te resoneren. “Ze raakten op elkaar afgestemd, versterkten elkaar en kwamen in harmonie.” De onderzoeker dacht niet aan een wonder maar vond een eenvoudige verklaring. Hij vond de verklaring in het feit dat de rozenkrans door de gemeente gebeden wordt, in afwisseling met de priester. Elke strofe vraagt een enkele uitademing en tijdens de inademing is de priester aan de beurt. De proefpersonen hadden als vanzelfsprekend het ritme overgenomen dat hen vertrouwd was. Zonder dat ze zich ervan bewust waren, waren ze in een ritme gekomen van 6 ademhalingen per minuut. Dit is exact het ritme van hartcoherentie en ook het natuurlijke ritme van de lichaamsfuncties die gemeten werden. Zo ontstond een resonantie tussen al die ritmen, die elkaar zelfs onderling versterkten.

De onderzoeker dr. Bernardi ontdekte ook dat de bekendste Boeddhistische mantra ‘Om Mani Padme Hum’ precies dezelfde resultaten gaf. De ademhaling van de proefpersonen kwam als vanzelf in een ritme van 6 ademtochten per minuut.

Het is dus duidelijk dat de ontdekking van praktijken die leiden tot de harmonisatie van biologische ritmen ter bevordering van ons welbevinden en onze gezondheid al zeer ver teruggaat in de tijd.

Ik blijf dankbaar dat ik hartcoherentie heb leren kennen en sta elke keer weer verbaasd van de weldadige effecten van ademhaling en hartcoherentie op het hele lichaam.