Of… hoe kleine ergernissen direct een effect hebben op je lichaam
Of… hoe een ergernis je plots mooie inzichten oplevert

Gisteren gaf ik een workshop hartcoherentie in een organisatie. Er waren 14 deelnemers. Per 2 kregen de aanwezigen een iPad met biofeedbacktoestel. Daarom werd elke ademhalingsoefening 2 keer gedaan. Terwijl de ene oefende, aangesloten aan het biofeedbacktoestel, oefende de andere ook maar zonder meting. 

Een bepaalde oefening ging voor de tweede keer van start, toen plots een deelnemer uit de eerste groep opstond, zich een glas nam en naar het toestel liep om spuitwater te maken. 

Ik volgde gespannen mee af, want dat ging lawaai maken. De deelnemer is zich van geen kwaad bewust en maakt dus veel lawaai in deze stille ruimte. 

Iedereen reageerde hierop: de ene door zich nog meer te focussen, een ander kijkt om zich heen, eentje schiet in de lach, een volgende geeft een opmerking: ‘dit kan nu toch niet waar zijn’ en : ‘is dit nu het moment daarvoor?’

Ik zette de oefening bewust niet stil. Op het moment dat de oefening afgerond werd, en iedereen naar zijn resultaten keek, bleek dat bij iedereen het biofeedbacktoestel een duidelijke onregelmatigheid in de hartslag en versnelde ademhaling heeft gedetecteerd. 

Een kleine (soms onbewuste) prikkel die op zichzelf niet stresserend hoeft te zijn, kan direct lichamelijke effecten veroorzaken en zorgt ervoor dat op dat moment je lichaam energie lekt. Het is niet de prikkel zelf die hiervoor zorgt, wel de manier waarop deze prikkel geïnterpreteerd wordt. De deelnemers die zich bleven focussen en het gebeuren konden loslaten, hadden minder negatieve lichamelijke effecten. 

Als je gedurende de dag meerdere keren ergert, of boos maakt, of ongerust of bang, dan zorgen al deze kleine en grotere energielekken ervoor dat je je ’s avonds uitgeput voelt.

Je lichaam regelmatig ‘resetten’ door een ademhalingsoefening kan ervoor zorgen dat je energielekken weer stoppen en je energie zelfs weer aangevuld wordt. 

Wil je hiermee aan de slag, individueel of in groep, of wil je meer weten? Neem gerust contact op met www.hoofdweg.be of bel op 0494 915619. Ik help je heel graag verder