Een maand geleden mocht ik in Antwerpen, nog voor de verstrengde coronamaatregelen, een dag opleiding geven, met als thema ‘met meer veerkracht aan het werk’. 1 van de deelnemers nam plaats vooraan en sloot zich aan het biofeedbacktoestel aan. Dit toestel bestaat uit een oorsensor en geeft mooi weer wat de invloed is van iemands gedachten en emoties op zijn/haar lichaam. 

Eerst mocht de deelnemer eventjes gewoon rustig ademen (blauw). Ze kende de andere deelnemers niet, zat vooraan in het zicht dus dit was voor haar toch een redelijk stressvolle toestand. Je ziet links op de grafiek dat haar hartritme onregelmatig verandert en zit rond de 90 slagen/minuut. 

Na een minuutje vroeg ik haar om aan een situatie te denken die haar onlangs nog boos maakte of frustreerde. Je ziet (rood) dat haar hartritme onmiddellijk steeg naar ongeveer 100 slagen/minuut. 

Nog  een minuut later liet ik haar aan iets of iemand denken, dat/die haar heel gelukkig maakt. Haar hartritme (groen) versnelt en vertraagt dan direct heel regelmatig en er komt een heel ander patroon tevoorschijn. 

Zij werd onmiddellijk coherent. Dit is een optimale toestand van het lichaam waarbij de ademhaling en het hartritme synchroon gaan verlopen. Deze toestand zorgt dat je lichaam ‘reset’. Je doorbreekt de stress-reactie in het lichaam en het lichaam komt tot rust.