In de westerse wereld speelt ons denken een grote rol. We gaan ervan uit dat alles gebeurt vanuit ons denkend brein. Descartes zei het al ‘Cogito ergo sum, ik denk dus ik ben’. Ook Plato bevestigde dat lichaam en geest te scheiden zijn. Maar is dit wel zo?
Wat gevoelens zijn, dat weten we precies. Maar waar ze vandaan komen, wat ze allemaal met ons doen, daar kunnen we moeilijk op antwoorden. 

Gevoelens hebben een grote impact op ons functioneren, op de goede werking van onze cellen en het gebruik van het DNA. Gevoelens hebben invloed op onze gezondheid, op ons welzijn én op onze levensduur. 
In 2009 werd de Nobelprijs voor geneeskunde gegeven voor de studie die aantoont dat stressgevoelens de levensduur van de mens direct beïnvloeden, door het verkorten van de telomeren op het DNA. Het immuunsysteem staat in direct contact met het centraal zenuwstelsel en gevoelens sturen de mate van chronische ontsteking. Ons heel metabolisme, tot en met de darmflora, wordt mede gestuurd door onze gevoelens. 

Wist je dat je hier zelf iets kan aan doen? 
Neem 3 keren per dag 5 minuutjes de tijd om rustig te gaan zitten, zonder telefoon of andere afleiding. 
Adem rustig in en uit, door de neus en trager dan je gewoon bent. 
Probeer een gevoel van rust, dankbaarheid op te roepen. Een lekker geurtje, een foto, een muziekje kan hierbij helpen. 

Zo kan je je lichaam even resetten in deze tijden, die de meesten onder ons als moeilijk, stresserend of uitdagend ervaren. Je kan even letterlijk ‘op adem komen’

Wil je meer weten over de invloed van gevoelens op ons lichaam? Dan raad ik je het boek ‘het emotionele DNA, gevoelens bestaan niet, zij ontstaan’ van Prof. Dr Pierre Capel aan.

Wil je meer aan de slag met je ademhaling, met hartcoherentie en het inzetten van positieve gevoelens, neem gerust contact op met Hoofdweg.